Surikaty

26. června 2009 v 17:43 | Alda
SURIKATY

Latinský názov: Suricata suricatta

Niečo o surikatách:
Surikaty sa vyskytujú v suchých oblastiach a saván v južnej Afrike. Je to malá cibetkovitá šelma ktorá važi len cez 700 g. Srsť je strieborno-hnedá, na chrbte majú niekoľko hnedo-tmavých pruhov a tiež okolo očí majú tmavé krúžky. Surikata má dlhé pazúre ktorými si vyhrabáva potravu. Živí sa hmyzom, prevažne rôznymi chrobákmi a larvami motýľov. Žijú pod zemou, v tuneloch ktoré si vyhrabávajú pazúrmi. Surikaty sú veľmi aktívne a radi sa vyhrievajú na slnku. Samica je tehotná cez 11 týždňov a vrhne 2-5 mláďat. Keď si surikaty vyhľadávajú potravu, niektoré z kolónie sú poverené hliadkovať. Hliadky stoja vzpriamene na zadných labkách a na vyvýšeninách, napr. na skale.
Zaujímavosti:
  • kolóniu tvorí až 30 surikát
  • surikata dobre vidí do diaľky, ale horšie na blízko
  • v prípade nebezpečenstva začne surikata pištať, ak je to horšie, pištia ešte viac, a vtedy sa všetky surikaty ukrya do nôr
  • ukrývajú sa najmä pred hyenami, jastrabmi, a inými dravcami
  • dožíva sa cez 12 rokov
Obrázky:


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama